Inspiration för barnrummet  Flisans pyssel  Finurliga länkar
 Låt barnasinnet leka  Att leva med barn  Finurliga Flisan på Facebook

Flisans pyssel

Tema

     - Team Påsk

     - Tema Halloween

     - Tema farsdag

     - Tema jul

- Årets temadagar

 

 

 

 

Flisans pyssel... Tema Halloween

Att pyssla med barn är ofta underskattat. Det är ett enkelt sätt att samla familjen eller lära känna barnens vänner. Måla, bygga lera, baka... Bara fantasin sätter gränserna!

Halloween är ett tacksamt tema och det finns en uppsjö med roliga pyssel och recept. Här har vi samlat några av våra favoriter.

Har du något bra tips dela gärna med dig till info@finurligaflisan.se

Vill du veta mer om Finurliga Flisan?

Besök Finurliga Flisans
e-butik... -
Välkommen in!

 

Roliga recept - Gott & Godis

Mashmallowrysare till halloween

Mashmallows

Mörk choklad

Karamellfärg

Tandpetare

 

Koka upp vatten i en liten kastrull. Ställ en tallrik över och smält choklad i den.
Sätt mashmallows på trästickor.

Tips: Sätt mashmallowen på tandpetare som sätts i en tjock brödskiva under tiden man arbetar. Byt till längre pinnar senare.
Vill man ha runda huvuden kan man doppa mashmallowentoppen i kokande vatten.

Måla så läskigt som fantasin tillåter.
Använd fin pensel och en trästicka.
Måla med choklad och/eller karamellfärg.

Den trubbiga änden på trästicka är bra till att göra runda ögon. Karamellfärg späds med lite vatten, men bör vara ganska koncentrerad för att ge klar färg.

Sätt in chokladmålade figurer i kylskåp eller en stund i frysboxen för att stelna.

 

Råttor

Källa: www.dansukker.se

cirka 25 stycken

Ingredienser

50 g jäst
3 dl kaffegrädde
3/4 dl Dansukker Strösocker
2 krm salt
2 ägg
75 g rumstempererat smör eller margarin
cirka 12 dl vetemjöl
50 halva mandlar

Smula jästen i en skål och rör ut den i lite av grädden. Tillsätt därefter resten av grädden och de övriga ingredienserna.
 
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord och forma till en rulle som skärs i 25 bitar. Forma varje degbit till en råtta (droppe) som läggs på plåtar med bakplåtspapper.
 
Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

Tryck fast två mandlar som öron i varje råtta. Baka mitt i ugnen i 225 °C i cirka 12 minuter.

Låt svalna under bakduk på galler. Gör ögon av lite glasyr och tryck fast en bit godissnöre till svans.

 

Monstermuffins 

Källa: www.dansukker.se

12 stycken

Ingredienser

100 g smör eller margarin
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö eller Dansukker Strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 1/2 msk potatismjöl
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
2 1/2 dl vetemjöl

Garnering
Salta pinnar
Dansukker Florsocker
hushållsfärg

Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli varmt utan att koka. Vispa samman ägg och socker lätt.

Blanda samman bakpulver, potatismjöl, vaniljsocker och vetemjöl och tillsätt till äggsmeten växelvis med mjölkblandningen.

Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten så får du extra toppiga muffins. Häll smeten i pappersformar eller i en smord muffinsform.

Baka mitt i ugnen 225 °C i cirka 12 minuter.

Bryt de salta pinnarna i mindre bitar och tryck ner i muffinsen. Blanda florsocker, lite vatten och hushållsfärg i en skål och doppa ovandelen av muffinsen i detta. Låt torka. Gör ögon av godis och sätt fast bland piggarna.

 

Draculabett

Källa: www.dansukker.se


8 stycken

Ingredienser

2 msk Dansukker Vit Sirap
2 tsk färskpressad citronsaft
2 röda äpplen
20 skalade sötmandlar

Blanda sirap och citronsaft i ett glas. Skär ut fyra klyftor av varje äpple.

Skär ut en klyfta ur varje klyfta så att det blir en öppen mun.

Pensla äpplesidorna med sirapsblandningen.

Dela mandlarna i mindre bitar och stick in i äpplet.

 

Marängspöken

Källa: www.dansukker.se


 

Ingredienser

6 äggvitor
3 dl Dansukker Strösocker
1 krm salt

Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp på mellanhastighet.

Tillsätt salt och socker och fortsätt vispa på högsta hastighet tills smeten är blank.

Lägg i spritspåse och spritsa ut toppar till spöken eller till ben.

Grädda mitt i ugnen på 125 grader i drygt 1 timme. Ställ på galler. Använd smält choklad eller kristyr till ögon på spökena.

 

Monsterbollar

Källa: http://www.matklubben.se/


 Ingredienser

200 g rumsvarmt smör
7-8 dl havregryn
4 dl florsocker
4 msk kakao
2 msk vaniljsocker
2 msk kaffe
Olika sorters strössel
Mörk blockchoklad
Godis till ögon, tänder, ben mm.

 

Gör så här

Börja med att ta den mindre mängden havregryn, för smeten ska bli kladdig.

Blanda alla ingredienserna utom strössel och godis till en smet, för hand eller i matberedare/ mixer.

Rulla till stora bollar och rulla dem i strössel (tex. choklad, lakrits).

 

Bestäm hur du vill att dina monster ska se ut och gör ordning alla godisbitarna, smält blockchoklad och dutta på chokladlinser med tandpetate/ grillpinne (ev.bomullspinne).

Ställ in monsterbollarna, övertäckta med plastfolie, i kylen i minst 1 timme.

Om du mixar havregrynen innan så blir de mindre och lättare för små barn att äta bollarna.

 

Mumsmums spöken

Källa: http://www.recept.nu/


 Ingredienser

4 1/2dlströsocker
1/2dlflorsocker
1äggvita
1 1/2mskgelatinpulver
1 1/2dlkokande vatten
smörgåsrån
300gvit choklad att droppa i
mörk choklad till dekoration

Gör så här

1. Blanda strösocker, florsocker och äggvita. Rör ut gelatinpulver i kokande vatten. Blanda gelatinröran i äggsmeten. Vispa i 30 minuter.

2. Stansa ut rundlar ur smörgåsrånet med ett glas. Spritsa eller klicka ut toppar av smeten på dem. Ställ att stelna i kylen en stund.

 

3. Doppa sedan topparna i den vita chokladen. Ställ att stelna och dekorera sedan spökena med den smälta mörka chokladen.

 

Marängbenkotor

Källa: http://www.recept.nu/recept_nu/


 Ingredienser

3äggvitor
1 1/2dlströsocker
några droppar citron eller matättika

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125°. Blanda äggvita, socker och citron i en bunke.

2. Sjud upp vatten i en kastrull. Sätt skålen med blandningen över det sjudande vattnet och vispa kraftigt tills massan är styv. Det går bra med elvisp.

 

3. Spritsa eller klicka ut marängsmeten i form av benknotor på oljat bakplåtspapper. Grädda i 1 1/2-2 timmar. Lossa kakorna försiktigt från papperet och låt kallna helt.

 

Daggmaskar

Källa: http://www.kokaihop.se/recept/


 Ingredienser

0,75 liter vätska

15 st gelatinblad

hushållsfärg

sugrör med böj

 

Gör så här

Lägg gelatinbladen i blöt, saften/vätskan. Krama sedan ur gelatinbladen och låt dessa smälta. Färga eventuellt. Dra isär böjen så att du får ordentliga maskränder.

Fyll ett litermått eller en avskuren pet-flaska med sugrören och slå i vätskan. Knacka måttet mot bänkskivan för att få bort eventuella luftbubblor från rören.

 

Ställ kallt i kylen i minst två timmar. För att lossa maskarna, ta ett sugrör spola i ljummet vatten och tryck / blås ut maskarna. Låt dom "vila" i kylen tills de ska serveras.

 

Ryslig mat

Blodigt häxhår med mjäll

Källa: http://www.dansukker.se/


 Ingredienser

Svart spagetti
Riven parmesan

Sås

1 burk hela tomater
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1/2 dl Dansukker Cane Syrup/Rörsocker Sirap
2-3 msk balsamvinäger
1 tsk paprikapulver
1/2 krm cayennepeppar
1/2 tsk salt
1 tsk potatismjöl

Gör så här

Börja med såsen. Skala och tärna löken. Blanda allt utom potatismjölet i en kastrull och sjud under lock i 10 minuter. Mixa eller passera såsen. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp. Rör ut potatismjölet i lite vatten och red av såsen.

 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Riv parmesanen. Lägg upp pastan på ett fat. Häll lite av såsen på pastan. Strö över osten. Servera resten av såsen till pastan.

 

Häxfingrar med grönt mos

Källa: http://www.recept.nu/


 Ingredienser

20 prinskorvar
20 skållade och halverade mandlar
4 kycklingben
grillkrydda
1 kg potatis, mjölig sort
20 g smör
3 1/2 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
ev riven muskotnöt
grön hushållsfärg
ogräs (persilja)

Gör så här

1. Benknotorna: Skär loss skinnet på kycklingbenet och tryck ner det så att benet blottas. Krydda med grillkrydda och stek i ugnen på 225° i 20 minuter eller tills köttsaften har en klar färg.

2. Potatismoset: Koka potatisen mjuk. Mosa den med hjälp av en elvisp. Blanda i smör. Koka upp mjölken, häll den över potatisen och vispa hastigt till en luftig konsistens. Krydda med salt, peppar och lite muskot. Färga med grön hushållsfärg till önskad nyans.

 

3. Häxfingrarna: Skär några snitt en bit in på korven. Det ska föreställa hudveck. Stick in en halv skållad mandel i ena änden. Den ska föreställa nagel. Stek korvarna.

4. Arrangera portionerna på fyra varma tallrikar. En klick mos, en benknota och en "hand" av häxfingrar. Dekorera med lite ogräs (persilja).

 

Småsniglar

Källa: http://www.dansukker.se/


 Ingredienser

8 st korvar 
smördeg

Dekor
Spagetti
Ärtor

Slem
1 st gelatinblad

Gör så här

1. Skär remsor av smördegen, forma små hus på korvarna. Grädda på en plåt i ugnen.

2. Koka slem, lägg gelatinbladet i vattnet någon minut. Värm tills det löst sig och låt svalna.

 

3. Montera antenner av spagetti, tryck på en ärta på toppen av antennen. Ställ på ett fat och måla "fartränder" slem.

 

 

 

Ryslig mat - fler rätter till Halloween festen

 

 

 

Bläckfiskar

Grillkorvar

Fladdermöss

mörkmarinerade kycklingvingar

Trollhår

Färgad spagetti eller äggnuddlar

Avklippta fingrar

Prinskorvar m. ketchup eller salsa

Källa: http://www.kokaihop.se/recept/blackfiskar

 

Länkar till mer Halloween pyssel

http://www.ungafakta.se/pyssel/halloween/

http://pysselbolaget.se/2013/10/18/gor-en-egen-spokgirland-diy-ghost-garland/

http://pysselbolaget.se/2013/10/15/hangande-nasduksspoken-diy-handkerchief-ghosts/

http://www.forskoleburken.com/2010/10/halloweenpyssel.html